سندرم ترنر
سندرم ترنر (Turner Syndrome)یک ناهنجاری کروموزومی است که در سال ۱۹۳۸ توسط هنری ترنر (Henry Turner) کشف شد. در این بیماری فقط نوزادن دختر که به جای داشتن دو کروموزوم جنسی X تنها یک کروموزوم X یا دو کروموزومی که یکی از آنها ناقص است متولد میشوند. تقریبا ۱ طفل از ۲۵۰۰ طفل همراه با این بیماری تولد میشود. سندرم ترنر شایعترین اختلال کروموزومی در انسان است. نوزادان دچار سندرم ترنر در معرض خطر بالایی برای مرگ در دوران نوزادی قرار دارند، بطوریکه ۹۸% از تمام جنینهای مبتلا به این سندرم بطور خودبخود سقط میشوند. در صورت زنده ماندن زنان مبتلا اغلب کوتاه قد و نازا بوده، آمنوره اولیه دارند.
علائم سندرم ترنر
علائم در نوزادان شامل موارد زیر است:
– ورم دست ها و پاها
– پهن شدن گردن
ترکیبی از علائمی که ممکن است در زنان دیده شود، عبارتند از:
– رشد ناقص و یا عدم رشد در دوران بلوغ، شامل کم پشتی موها و کوچک ماندن سینه ها.
– قفسه سینه مسطح و صاف، همانند یک سپر
– افتادگی پلک چشم
– خشکی چشم ها
– ناباروری
– فقدان قاعدگی
کاریوتایپ
این افراد دارای کاریوتیپ 45X میباشند که نشان دهنده این است که فقط یک کروموزوم X دارند. این سندرم تنها منوزومی ای است که با حیات بشر مغایرت ندارد.
درمان سندرم ترنر
تزریق هورمون رشد اگر به موقع انجام شود، میتواند با افزایش رشد، حداکثر قد در دوران بلوغ را افزایش دهد. درمان با استروژن معمولاً در سنین ۱۲ یا ۱۳ سال آغاز میشود و میتواند در بروز خصوصیات ثانویه جنسی موثر باشداما نمیتواند موجب درمان نازایی شود. امروزه به زنان مبتلا به TS کمک میکنند که باردار شوند. به این ترتیب که یک تخمک اهدایی بارور شده را پرورش داده و رویان را در رحم بیمار ترنری جاسازی میکنند. به کمک هورمون درمانی، این زن میتواند جنین آزمایشگاهی را حفظ نموده و زایمان کند.