رشد سرطانی سلولهای کبد میباشد که به صورت یک توده در قسمت فوقانی راست شکم و با علائم عمومی مانند زردی و ضعف خود را نشان میدهد. این سرطان در مردان شایعتر است. البته بسیاری از اوقات سرطان سایر نقاط بدن نیز به کبد متاستاز میدهند. سرطان اولیه کبد، در سلول های کبد آغاز می شود و به انواع مختلف و بر اساس نوع سلول سرطانی تقسیم می شوند. منشا این نوع سرطان سلولهای مختلفی از بافت کبد میتواند باشد. اگر بدخیم باشند:
- سلولهای کبدی Hepatocellular carcinoma کارسینوم هپاتوسلولار از رایج ترین شکل سرطان کبد اولیه است. که در سلولهای کبدی شروع می شود .
- سلولهای سیستم صفراوی Cholangiocarcinoma کلانژیو کارسینوم در مجاری صفراوی لوله مانند در داخل کبد شروع می شود. این نوع سرطان , سرطان مجاری صفراوی نامیده می شود.
به تومور خوش خیم با منشا سلولهای سیستم صفراوی کلانژیوما گفته میشود. تومورهای ناشایع دیگری نیز بصورت اولیه در کبد بروز میکنند مثلاً همانژیواندوتلیوما که به توموری بدخیم با منشا سلولهای اندوتلیومی عروق کبدی گفته میشود. هپاتوبلاستوما توموری بسیار بدخیم است که در اطفال مشاهده میشود. آنژیوسارکوم یا همانژیوسارکوم در رگهای خونی کبد شروع می شود و بسیار سریع رشد می کند.
علائم سرطان کبد:
سرطان کبد زود هنگام معمولاً علامتي ندارد. هنگامیکه سرطان رشد میکند، یک یا چند مورد از اين علائم رایج در بیمار مشاهده ميشود:
- درد در بخش فوقانی شکم در سمت راست
- توده یا احساس سنگینی در بخش فوقانی شکم
- ورم شکم (نفخ)
- از دست دادن اشتها و احساس سیری زودرس
- از دست دادن وزن
- ضعف یا احساس خستگی شدید
- حالت تهوع و استفراغ
- زرد شدن پوست و چشمها، مدفوع کمرنگ، و ادرار تیرة ناشی از زردی (یرقان)
درمان سرطان کبد:
- جراحی
- تخریب بافت
- امبولیزاسیون
- پرتودرمانی
- شيميدرمانی
راههاي درمانی افراد مبتلا به سرطان کبد شامل جراحی (از جمله پیوند کبد)، تخریب بافت، امبولیزاسیون، هدفدرمانی، پرتودرمانی، و شیمیدرمانی هستند. شايد شما از ترکیبی از این درمانها استفاده کنید.